Mitt liv idag

1. sep, 2020

Annika. Det du gjorde var ditt största misstag. Ett helt år utan dig har nu passerat. Fortfarande känns det helt overkligt att du inte finns här. Sorgen lever kvar eftersom det är svårt att acceptera det som hänt. Vi som precis hade skaffat en hund tillsammans. Jag och ”Lipton” som han heter har kämpat på. Ingenting blir någonsin som det var, men vi gör vad vi kan för att finna ett drägligt liv här nere. Till skillnad mot när min dotter dog tillåter jag mig inte att falla ner i depression. Jag har istället gjort allt för att inte hamna där igen. Distraherat mig med allt möjligt och försökt att jobba så mycket som jag orkat. Tyvärr blev det ändå så att jag fick lämna jobbet som jag hade, men kanske var det lika bra det. Jag vill ändå inte fastna i någon vardagsslentrian, utan istället försöka finna nya drömmar och mål att uppnå här i livet, då det är allt för kort för att levas sen. Tillsammans med en större självinsikt och omgiven av människor som ger mig energi ser jag trots allt ljust på framtiden. Det finns så många äventyr kvar att uppleva här.
Jag hoppas att du ser mig från ditt moln och gläds åt att jag inte gick under.
Vi ses igen! fina Annika…

14. aug, 2020

Att livet har sina vändningar är något vi alla får känna på i vår resa genom livet. Men ibland när man kastas mellan ytterligheter blir allt så märkligt. 2014 var året då jag i sviterna efter min dotters tragiska bortgång i suicid, var mycket nära på att gå samma väg. Depressionen som hade slagit klorna i mig gjorde att jag inte längre såg någon mening med livet här. Jag föll så djupt att jag till slut försökte ta mitt eget liv.
Efter den akuta vården blev jag satt på låst psykiatrisk avdelning vid Sahlgrenska Sjukhuset. I flera månader var jag som en guldfisk och kunde bara se på hur livet fortsatte utanför det armerade fönstret. Det var då jag började med mitt skrivande, däruppe på psyket, vilket sedermera har hjälpt mig tillbaks till något som i alla fall kan ses som ett drägligt liv. Ett liv som jag bestämt att hålla fast vid. Inte minst för min sons skull. Jag ska bli 100 år om jag kan. Det har jag lovat honom.
Förutom skrivandet som har varit läkande, föreläser jag också numera om det jag varit med om. Jag vill ge verktyg, så att vi kan stå rustade i att möta såväl vår egen som andras sorg utan att rygga tillbaka. Med rätt kunskap kan vi Istället agera och vara till god hjälp för varandra när det ofattbara inträffar. Jag har hitintills talat för personer som utbildar sig inom vården, men också träffat politiker och blåljuspersonal.
Det som är bra med livet (och som är anledningen till hela den här uppdateringen) är att det ibland också svänger tillbaka åt andra hållet. Nu 6 år senare sluts nämligen cirkeln, då jag har blivit inbjuden att föreläsa för Psykologer och socionomer m.fl. som arbetar till vardags på, ja just det, Sahlgrenska Universitets Sjukhuset.

20. jul, 2020

Idag sålde jag min Beetle ”Fender Edition” som jag tyckt så mycket om. Bilen som Annika och jag hämtade i Tyskland för ett par år sedan. Jag har ägt flera tyskimporterade bilar, men det har varit på min ”bucketlist” att få importera min egen bil någon gång i livet. Det kändes lite vemodigt att sälja den, men samtidig väldigt skönt att få städa bort det gamla. Jag gjorde på samma sätt när Caroline försvann ur mitt liv. Lämnade då i stort sett allt av materiella ting bakom mig, för att vända blad. Hus, bilar, möbler och annat fick stryka på foten för att bytas ut mot nytt. Försöker hela tiden att se framåt och inte i backspegeln för mycket. Det är ju trots allt bara framtiden som jag kan påverka, och just nu känns den väldigt hoppfull och spännande. Jag har släppt taget om ”ekorrhjulet” och låter naturens eget flöde ta mig dit jag hör hemma. Allt har sin naturliga gång och allt kommer att lösa sig. Äventyret väntar och jag har slutat att oroa mig för framtiden. Nedan har jag ”saxat” ett litet avsnitt ur min kommande bok ”Pappa till en Ängel” där jag på ämnet beskriver lite av den känslan.

Citat ur ”Pappa till en Ängel:
Eftersom allt hänger ihop är det därför viktigt att finna balans i hela systemet, eller livet om man så vill. Det är ju inte bara vad jag gör precis innan jag ska somna som påverkar huruvida jag kan komma till ro eller inte. För att minska på stressen kan ett bra sätt vara att vistas i naturen. Kraften och samspelet där är fascinerande. Speciellt då det inte styrs av någonting annat än det naturliga flödet. Allt bara är och fungerar i symbios utan yttre påverkan. På samma sätt försöker jag tänka om mitt eget liv, då vi faktiskt är en naturlig del av det kretsloppet. Allt som finns inklusive oss själva är ju i grunden sprunget ur samma skrot och korn av stjärndamm. Jag är ju precis som trädet i skogen en del av detta maskineri. Jag behöver därför inte motarbeta det som sker utan istället bara följa med i den ström dit livet tar mig. Det ger mig ett lugn över att jag inte behöva känna oro, så länge jag fattar mina beslut med hjärtat. Alla beslut jag tar kommer då att leda mig framåt åt det håll jag själv vill. Jag behöver inte vara styrd över något annat än det som jag själv önskar. Det ger mig en inre styrka och ett självförtroende. I vårt samhälle har vi tyvärr tappat bort och glömt mycket av värdet i oss själva, då vi hela tiden jämför oss med andra, och där måttstocken är vilken titel du har eller hur mycket pengar eller materiella tillgångar du förvaltar. Sociala medier har blivit arenan där vi visar upp oss i jakten på bekräftelse. Vi visar upp den polerade versionen av oss själva och matas samtidigt med alla andras. Varje dag pågår kampen om utrymmet att få skina lite mer än alla andra. Extremt påfrestande såklart. Så det är kanske inte så konstigt att självförtroendet får sig en känga. Vad man inte får glömma i detta sammanhang är att de flesta är som du. Alla har inte allt, även om det kan verka så. De som köpt en ny bil avstod från semesterresan och de som precis varit på semester grämer sig kanske över att räntan är på väg upp, då det i själva verket är banken som äger större delen av huset som de bor i. Det jag vill säga är att vi matas varje dag av allt möjligt och det känns till slut som att alla har allt. Jag har försökt inse vikten av att inte påverkas av andra. Åtminstone väljer jag själv om jag vill bli påverkad eller inte. Likaså när det kommer till vad andra har för uppfattning om mig. När jag var yngre tänkte jag allt som oftast på vad andra tyckte och tänkte om mig. Jag var också styrd i många av de val som jag gjorde. Nu i vuxen ålder har slutat bry mig om det, då jag dessutom har insett att det sällan är någon som bryr sig särskilt mycket ändå. Självklart kan man lyssna till goda råd, men man måste faktiskt inte följa dem.
Istället försöker jag styra min energi till saker som leder mig någon vart. Till kreativitet där jag själv håller i rodret och tror på allt det som jag gör. Att i varje situation försöka finna vad som är nästa steg till att nå det som jag önskar. Att ha tålamod och aldrig vara rädd för utmaningen som ska ta mig dit som jag vill. Att inte fastna i det förgångna, för ska jag förändra något, så måste jag också våga göra saker annorlunda. Om någon har åsikter om varför, är det ofta bara ett uttryck för den personens egna begränsningar. De enda som kan begränsa mig är egentligen bara de hinder som jag själv sätter upp. Bara jag kan känna till min förmåga och hur jag ska leva mitt liv.

6. jul, 2020
Länk till Artiklar & Media

Nu ligger det en ny flik uppe på hemsidan, som heter ”Artiklar & Media”. Här kan ni ta del av den medverkan vi haft i media sedan starten. Har också gjort lite ändringar på sidan i övrigt. Bloggen har blivit en ny huvudsida, så att den ska bli lättare att nå. Även nyheter kommer att presenteras där. Den gamla nyhetssidan är borttagen samt fliken media, då dessa nästan aldrig uppdaterades. Det är ju i bloggen alla nyheter kommer. Ta väl hand om Er i sommar, så hörs vi snart igen!

5. jul, 2020
Skriv på uppropet här

Hej alla som följer mig och mitt arbete med att försöka ändra på trenden att allt fler unga mår psykiskt dåligt i vårt samhälle. Vill påminna er om vår namninsamling, som fortfarande pågår, där vi tillsammans med Hjärnfonden uppmanar regeringen att ta sitt ansvar för den nollvision gällande suicid som infördes redan 2008. Den efterlevs inte. Socialminister Lena Hallengren måste avsätta resurser så att nollvisionens strategier blir verklighet. Det finns beslut – nu behövs det handling. Inga barn ska dö i självmord!

Följ länken och bidra med din underskrift. Tillsammans gör vi skillnad.