25. jun, 2019

Den fula döden…

Caroline, Jag tänker ofta på vem du hade varit idag om du hade fått leva och stannat kvar här hos oss. 22 år gammal på väg mot ditt 23: e. En stolt vacker ung kvinna på väg in i vuxenlivet. Vad hade du ägnat dig åt? Vilka intressen hade du odlat? En sorg i sorgen är just allt det där som du missar, allt som händer nu. Även i bra saker bor det en sorg tyvärr. Så många ögonblick jag skulle vilja delat med dig.

Du var en aktiv person som skaffade många extrajobb samtidigt som du pluggade. Jag tror du hann avverka åtminstone fyra olika fram till du fyllde 17 år. Jag tänker t.ex. på dig varje gång när jag går förbi ”Kawaii Shop” i Haga alldeles i närheten av där jag nu bor, eller ”Make Up Store” på Vallgatan som bara ligger ett stenkast från där jag numera arbetar. Jag tänker ofta att om du hade varit kvar kanske vi hade ätit lunch på stan tillsammans. Men livet är ett nystan av incidenter, som tar oss till där vi är. Mycket av det som hände mig sen, efter det att du dog, har varit rena effekter av just den händelsen. Jag kastades in på helt nya vägar i livet som jag troligtvis inte hade valt självmant om det där hemska inte hade hänt. Hela livet kullkastades totalt och slogs i spillror. Nu efter drygt fem år börjar bitarna så sakta komma på plats igen, men bildar ett helt nytt mönster, där egentligen inget av det jag hade innan finns kvar längre. Jo, förvisso, din lillebror Hampus är kvar i mitt liv, men han har ju vuxit om dig och blivit storebror, så det är inte heller samma sak.

Jag har i alla fall omvärderat hela mitt liv och ägnar inte så mycket energi åt saker som inte är värda att lägga tid på. Jag påverkas väldigt lite och sällan av sånt som oroar andra. Men det kommer stunder som skakar om ibland. Stunder som får en att inse hur skört livet är och hur fort det kan ändra skepnad. Som när någon dör som inte borde göra det. Det går tyvärr inte att värja sig. Nu var det en ung släkting till min sambo, Annika som drabbades av plötslig sjukdom, som sedan ledde till en lika plötslig död. Hon skrev några rader som beskriver hur det känns just nu och hur fruktansvärt orättvist livet kan vara.

Den fula döden
Maken, fadern, sonen, brodern, svågern, svärsonen, vännen, arbetskamraten, klippan, tryggheten, fotfästet, stenbocken och alfahannen.
Den fula fula döden
Ett avgrundsdjupt hål av sorg, saknad och förtvivlan. En vilsen tomhet utan riktig mening.
Den fula, fula fula döden
Som oresonligt, obarmhärtigt, elakt och illvilligt rycker bort en ung människa mitt i livet, utan urskiljning.
Den elaka, fula, hemska, dumma, orättvisa djävla döden.

 Annika Fristedt