Mitt liv idag

18. okt, 2019

Hösten är nog den vackraste årstiden, men det är svårt att känna in. Jag och Lipton är på platsen där livet vände. Vi saknar dig Annika. Kan du inte bara sluta att vara död, så vi kan återgå till allt det fina som vi hade tillsammans. Allt känns så meningslöst och tomt utan dig. Vi skulle ju gemensamt göra Lipton till den bästa hunden som någon skådat. Varför, vad hände egentligen?

7. okt, 2019

Har befunnit mig i något av en bubbla de senaste dagarna, då vi varit på en helt magisk resa på havet runt Mallorca och Ibiza. En värdefull återhämtning med möjligheten att leva i nuet för en stund. Men lika lätt som det är att resa bort, lika jobbigt kan det bli att komma hem till en tom lägenhet utan Annika Fristedt. Jag hade samma upplevelse när min dotter Caroline Toftås gick ur tiden 2014 och jag for till Miami någon vecka för att fly sorgen den gången. Som tur är har jag Lipton. Ett pälsknyte av villkorslös kärlek. Är så glad att jag har honom vid min sida när mörkret och kylan lägger sig över stan.

Tack Magnus Greko som firade mig kungligt på resan, och tack Malin Hellström som tog så bra hand om Lipton nu när vi var borta några dagar. ❤️

25. sep, 2019

Idag har vi tagit farväl av vår finaste Annika. Min livskamrat. Så saknad och älskad av så många. Tack till alla för att ni fanns där och hedrade hennes minne så fint.

Tack också för värmen som ni spred efteråt till mig och hennes familj. Allt är fortfarande så ofattbart. Ert stöd i denna svåra stund gör hela skillnaden. Kärlek till Er alla. ❤️

8. sep, 2019

Det är med ett brustet hjärta som jag skriver dessa rader. Min älskade Annika som varit den stöttepelare som hållit mig ovanför vattenlinjen de senaste åren har hastigt ryckts ifrån mig. Hon dog under lördagsnatten den 31 Aug. Allt är så tragiskt och helt ofattbart. Sorgen finner inga ord. Vet inte hur vi ska kunna klara förlusten av en sådan underbar och färgstark person. Annika satte avtryck hos oss alla och hon är oerhört saknad.
❤️

23. aug, 2019
Sex svenskar om sin skilsmässa

Läs gärna artikeln som Ulrika Lidbo (skribent på Aftonbladet) har skrivit om mig m.fl. Den handlar kort om olika personers erfarenheter av hur och varför vi skiljer oss. I vårt fall var det i kölvattnet kring Carolines självmord som det skedde. Det är tyvärr inte någon regel att man håller ihop när det blåser som mest, snarare är det tvärt om. Vi var inte ett dugg unika i det fallet. I jakten på en förklaring är det lätt att börja anklaga både sig själv och andra. Gammal skit bubblar upp till ytan igen och det som jag trodde att vi hade lagt bakom oss, var kanske snarare något vi bara lagt åt sidan en stund.
Förutom Ulrika som tyckte att min historia var värd att skriva om vill jag också tacka Marie Hagberg som via sin tjänst ”Hjälp en journalist” förmedlade kontakten oss emellan.
Om du inte abonnerar på tjänsten ”plus” hos Aftonbladets nätupplaga går det bra att läsa den delen av artikeln som handlar om mig här nedan:

Henrik Greko, 49, drabbades av en djup livskris efter att hans tonårsdotter begick självmord för fem år sedan. Äktenskapet höll inte för påfrestningen, Henrik inledde en annan relation och skilde sig från sin dåvarande fru.
Vi backar bandet. Innan din dotter tog sitt liv, hur såg din familjesituation ut då?
- Jag levde med min fru, två barn – en dotter och en son – samt en hund i en villa utanför Göteborg.
Upplever du ett tydligt före och efter självmordet, där traumat och sorgen i sig var den utlösande faktorn till att du skilde dig från din fru?
- Det fanns andra bakomliggande orsaker till att vi skilde oss. För mig kom krisen när barnen började bli stora och inte tog allt ens fokus längre. Plötsligt fick man tid över igen, som skulle fyllas med något annat.

- Då upptäckte jag att min fru och jag trots allt var ganska olika. Upptagna med att vara föräldrar märktes det inte så mycket, utan vi hade det som vårt gemensamma uppdrag. När det sedan avtog började jag att ifrågasätta hela min livssituation. Varför skulle jag fortsätta tillsammans med någon som inte delade mina intressen?
Sedan hände det fruktansvärda – din dotter tog livet av sig, 17 år gammal. En del relationer stärks i den gemensamma sorgen, men så var det inte för er?
- Självmordet rev upp himmel och jord för oss alla som blev kvar. Jag föll ner i en depression och hamnade på en psykiatrisk avdelning. Där träffade jag en kvinna som jag fattade tycke för.
- Vi blev ett bra stöd för varann. Efter sjukhustiden fortsatte vi att ses och det dröjde inte länge förrän det hela övergick i en kärleksrelation, vilket ledde till skilsmässa mellan mig och min dåvarande fru.
Du lever ett helt annat liv idag än före din dotters bortgång. Berätta?
- Jag har flyttat in till centrala Göteborg. Tjejen jag träffade på psyket bor jag inte längre ihop med, men vi är fortfarande bästa vänner.
- Idag lever jag med en kvinna som jag känt sedan skoltiden. Vi var förälskade då, men blev aldrig ihop. Nu tar vi igen det, efter att vi båda övat på äktenskap på var sitt håll i 20 år.
När du ser tillbaka, finns det något du önskar att du gjort annorlunda?
- Av det jag hade innan, finns inget kvar. Mitt liv splittrades i tusen bitar. I efterhand kan jag förstå att hur man reagerar, är inte alltid något man kan rå för, speciellt inte då vi var lika påverkade av vår dotters plötsliga självmord. Det är inte självklart att man håller ihop när det blåser som värst.

FAKTA
Namn: Henrik Greko
Ålder: 49
Familj: Sambon Annika och sonen Hampus
Bor: Centrala Göteborg
Yrke: Föreläsare och ansvarig för www.pappatillenangel.se

Bildtext: Henrik Greko föreläser och bloggar om sin dotters självmord. Livskrisen kostade honom äktenskapet och vände hans liv upp och ner. - Jag vill förmedla något mer än bara statistik, för att kunna beröra folk på djupet, säger han.

#aftonbladet #pappatillenangel #suicid #sorg #skilsmässa #föreläsarliv