Syfte och innehåll

Pappa till en Ängel är skapad med syftet att belysa ett av våra största samhällsproblem. Det faktum att en människa i Sverige tar livet av sig var sjätte timma. 2013 var det totalt 1 600 personer som valde denna sista utväg. Försök ta in den siffran. Ett tusen sex hundra personer, som dog, helt i onödan. När Estonia förliste i östersjön 1994 omkom totalt 852 personer varav 501 var svenskar. Tsunamin i Sydostasien 2004 skördade 543 svenskars liv. Dessa katastrofer får fortfarande stor mediauppmärksamhet i samband med årsdagar o.s.v. Listan på katastrofer kan naturligtvis göras ännu längre, men att 1 600 personer försvann genom att ta sina liv 2013 är det ingen som talar särskilt högt om, fast det är en minst sagt lika stor katastrof. Det är hög tid att vi börjar ändra attityden till självmord och lyfter upp frågan på bordet.

Min förhoppning med denna sida är att den ska syfta till just det, men den är också en plattform där jag delar med mig av mina egna erfarenheter. Den 24 februari 2014 blev min egen dotter Caroline en del av statistiken över självmord i Sverige. Hon hängde sig i ett träd i skogen bakom vårt hus i Björlanda i utkanten av Göteborg, endast 17 år gammal. Utan tvekan är det den svartaste av svarta dagar i mitt liv. Den panikartade sorgen som sköljde över mig ledde mig ner i en depression så djup att jag några månader senare försökte ta mitt eget liv. Jag blev då inlagd på en psykiatrisk klinik under en tid och fick där också bekräftat mina yttersta farhågor om hur illa det står till i vårdsverige.

Innan tragedin var ett faktum hade jag som de flesta andra en mycket begränsad kunskap i det här ämnet. När jag sedan drabbades själv blev skrivandet en viktig del i sorgearbetet. Det kändes viktigt att försöka sammanfatta vad som egentligen hände och försöka förstå orsakerna till det. Mitt intresse har sedermera vidgats till att se på vad man kan göra preventivt för att minska antalet självmord i Sverige och bilda opinion för att tabun kring ämnet försvinner. Det är först när vi talar öppet om problemet som vi verkligen kan göra något åt det, så hur länge ska vi sitta med armarna i kors och bara acceptera dessa fakta?

Har du självmordstankar? Eller känner du någon i din närhet som har det? Det finns hjälp!

Nationella Hjälplinjen                                            020-22 00 60 alla dagar kl. 13-22

Jourhavande Medmänniska                               08-702 16 80 alla dagar kl. 21-06

BRIS Barnens hjälptelefon                                  116 111 Må- Fr kl. 15-21, helger kl. 15-18

BRIS Vuxentelefon                                                 077-150 50 50 Må- Fr kl. 10-13

SPES telefonjour                                                     08-34 58 73 alla dagar kl. 19-22

Följ Pappa till en Ängel på Facebook & Instagram!